Darovací smlouva s věcným břemenem

30.1.2022

Chcete darovat svou nemovitost, ale bojíte se, že by ji obdarovaný mohl prodat a vy byste tak přišli o střechu nad hlavou? Pokud svůj byt nebo dům někomu darujete, ztratíte nad ním veškerou kontrolu. Ovšem nemusí tomu tak nutně být, pokud si zajistíte darovací smlouvu s věcným břemenem.

darovací smlouva s věcným břemenem

Darovací smlouva s věcným břemenem vám dá jistotu

Abyste měli jistotu, že vás nikdo nevyhodí, nechte si sepsat darovací smlouvu s věcným břemenem, čímž si zajistíte služebnost doživotního a bezplatného užívání darované nemovitosti ze strany dárce. To znamená, že dárce sice darováním převede vlastnické právo na obdarovaného, ale přidáním věcného břemene bude mít zajištěno právo doživotního užívání.

Potřebuji právní pomoc

Platíte jen náklady, nikoliv nájem

Za přidání věcného břemene neplatíte. Ovšem pokud budete v nemovitosti bydlet, samozřejmě si musíte platit své výdaje jako je elektřina, voda nebo plyn. Obdarovaný po vás ale nemůže chtít žádný nájem ani jiné platby.

Věcné břemeno je zapsáno i na katastru

Navíc se věcné břemeno zapisuje na katastru nemovitostí a je zavázáno k nemovitosti, nikoliv k vlastníkovi, jako zátěž, kterou lze zrušit jedině po dohodě s dárcem. To znamená, že pokud by někdo koupil nemovitost s věcným břemenem, musí ho respektovat a právo na dožití nesmí nijak omezovat.

Věcné břemeno se nemusí týkat jen dárce

Do darovací smlouvy s věcným břemenem však nemusí být jako věcné břemeno uveden pouze dárce nemovitosti, ale také další osoby, které s dárcem v nemovitosti žijí.

Darovací smlouva s věcným břemenem může být rozsáhlejší

Darovací smlouva s věcným břemenem může zahrnovat i:

zákaz zcizení a zákaz zatížení nemovitosti
dohodu o užívání nemovitosti v konkrétním rozsahu
dohodu o vypořádání mezi sourozenci

O tom, jak bude dárce řešit darování své nemovitosti rozhoduje pouze on sám. Většině dárců stačí pouze zřídit věcné břemeno, jiní chtějí být chráněni i zákazem zcizení a zatížení a další chtějí vypořádat majetek mezi sourozenci.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.