Blog

Omezení a zrušení rodičovské odpovědnosti

28.2.2024

Rodičovství je jednou z nejvýznamnějších a zároveň nejodpovědnějších rolí, které může člověk ve svém životě přijmout. S tímto privilegiem totiž přichází obrovská zodpovědnost. Ne každý rodič však vždy jedná v nejlepším zájmu svého dítěte, a v takových případech pak soud rozhoduje o omezení nebo dokonce zrušení rodičovské odpovědnosti.

Svěření dítěte do péče třetí osoby

18.12.2023

Téměř každý rodič si přeje zůstat se svým dítětem. Někdy se ale může dostat do situace, která mu nedovolí svému potomkovi zajistit základní potřeby k žití. Svěření dítěte do péče třetí osoby tak může být důležitým rozhodnutím pro rodiče i pro osoby, které se o malého jedince budou starat. Bezpečí, péče a vytvoření podmínek pro zdravý vývoj dítěte jsou základními pilíři tohoto procesu.

Koupě a prodej nemovitosti a její právní aspekty

17.9.2023

Koupě a prodej nemovitosti jsou významné životní události, které si vyžadují důkladné plánování, zodpovědnost a obezřetnost. Každý krok v těchto procesech je nesmírně důležitý, a proto je nezbytné mít přehled o všech aspektech transakce. Na co se tedy zaměřit a na co nezapomenout při koupi nebo prodeji nemovitosti?

Finanční gramotnost vás zachrání od dluhové pasti

14.7.2023

Vždycky platilo, že peníze hýbou světem, ovšem v dnešní době to možná platí zase o trochu více. Se stoupajícím tlakem na stále vyšší příjmy - ať už z důvodu všeobecného zdražování a rostoucí inflace, nebo potřeby si “užít život”, žije mnoho lidí za hranicí svých finančních možností. A snadno se pak dostávají do dluhové pasti.

Dohoda o vině a trestu

19.5.2023

Pokud jste spáchali trestný čin, nemusíte nutně skončit před soudem - dohoda o vině a trestu je totiž odklonem v trestním řízení. To znamená, že věc se nebude projednávat u soudu v hlavním líčení, ale že uznáte svou vinu, a se státním zástupcem se dohodnete na trestu. Vaší motivací pro toto řízení může být dosáhnutí nižšího trestu, a také nepříjemné dokazování viny. Každou takovou dohodu však soud musí schválit.

Odklony v trestním řízení

18.3.2023

Spáchali jste trestní čin, a přestože má policie dostatečné množství důkazů k zahájení soudního řízení, neznamená to vždy také to, že s vámi musí být vedeno trestní řízení, nebo že budete mít zápis v rejstříku trestů. Kromě vyneseného rozsudku totiž existuje alternativní způsob vyřízení, a to pomocí odklonů v trestním řízení.

Nebankovní úvěry vás mohou vyjít pěkně draho

26.1.2023

Potřebujete si půjčit peníze, ale banky vás odmítly? Mnoho neúspěšných žadatelů, většinou ti rizikoví a nebonitní, se proto vydá jinam - půjčí si od nebankovní společnosti. Ovšem přibližně jedna pětina těch, kteří úvěr získají, má následně problém se splácením. Banky si samozřejmě potřebují kompenzovat ztráty, i proto mají nebankovní úvěry tak vysoké úrokové sazby a můžete se setkat dokonce i s nekalými praktikami.

Lze dosáhnout zrušení darovací smlouvy?

18.11.2022

Jako malé děti jsme často vykřikovali, že co se dává, to se nevrací. Jako dospělí lidé se však můžeme dostat do situace, kdy to, co jsme darovali, chceme nebo potřebujeme z různých důvodů dostat zpátky. Darovali jste někomu pozemek, byt či auto? Potřebujete vědět, zda je možné dosáhnout zrušení darovací smlouvy, a v jakých případech?

Vypořádání podílového spoluvlastnictví

29.9.2022

Vlastníte společně s někým nemovitost nebo pozemek, ale rádi byste se stali jediným vlastníkem, nebo se naopak svého spoluvlastnictví chcete z různých důvodů vzdát? Pak vás čeká proces jménem vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Převod nemovitosti na dítě

28.7.2022

Bezúplatné darování nemovitosti svému potomkovi je jedním z nejběžnějších způsobů, jak s ní naložit. Ovšem někdy s tím rodiče nečekají až na stáří, ale rozhodnou se přepsat nemovitost na své ještě nezletilé dítě. Jak je tedy při převodu nemovitosti na dítě potřeba postupovat?

12 3