Finanční gramotnost vás zachrání od dluhové pasti

14.7.2023

Vždycky platilo, že peníze hýbou světem, ovšem v dnešní době to možná platí zase o trochu více. Se stoupajícím tlakem na stále vyšší příjmy - ať už z důvodu všeobecného zdražování a rostoucí inflace, nebo potřeby si “užít život”, žije mnoho lidí za hranicí svých finančních možností. A snadno se pak dostávají do dluhové pasti.

finanční gramotnost

Finanční negramotnost není nic výjimečného

Ačkoliv máme díky internetu, médiím a všeobecné informovanosti všechny informace na dosah, stále se mnoho lidí potýká s finanční negramotností.

Potřebuji právní pomoc 

A co je vlastně finanční gramotnost?

Jednodušeně řečeno, finanční gramotnost jsou znalosti a schopnosti umožňující lidem porozumět financím, mít přehled o jejich fungování a správně s nimi zacházet i v různých životních situacích.

Právě finanční gramotnost nás ochrání před problémy s penězi. Lidé půjčující si peníze, které pak nemohou splácet, se dostanou do problémů, jejichž řešení bývá velmi těžké a složité. Finanční negramotnost často způsobuje podcenění situace a pád do dluhové pasti.

Dluhová past ovlivní celý váš život

Dluhová past je pak jako kolotoč, z kterého nelze vystoupit. S každým dalším nákupem na splátky nebo půjčkou na další půjčku padáte stále hloub a hloub. Jakákoliv platba i za běžné věci se stává neúnosná a váš život se změní ve stresovou hru o přežití.

Proto je tak důležité se naučit rozumět financím, plánovat a zodpovědně s penězi nakládat. Je potřeba přemýšlet a neskočit na pozlátko moderního světa, ve kterém spotřeba a touha po věcech a zážitcích nezná mezí.

I z dluhové pasti existuje únik

Pokud už se vaše finanční situace stala neúnosnou, nabízí se řešení v podobě insolvence. Insolvence je druhem soudního řízení, které má zvolit způsob vypořádání dluhů takovým způsobem, aby byli dlužníkovými věřitelům byla uhrazena alespoň určitá část jejich pohledávek. Dlužníkovi nabízí možnost oddlužení, a tedy snížení a vypořádání jeho dluhů.

Více o insolvenci 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.