Nebankovní úvěry vás mohou vyjít pěkně draho

26.1.2023

Potřebujete si půjčit peníze, ale banky vás odmítly? Mnoho neúspěšných žadatelů, většinou ti rizikoví a nebonitní, se proto vydá jinam - půjčí si od nebankovní společnosti. Ovšem přibližně jedna pětina těch, kteří úvěr získají, má následně problém se splácením. Banky si samozřejmě potřebují kompenzovat ztráty, i proto mají nebankovní úvěry tak vysoké úrokové sazby a můžete se setkat dokonce i s nekalými praktikami.

nebankovní úvěry

Při uzavření nebankovního úvěru buďte velmi pozorní

Vysoké úroky a vysoké RPSN nejsou jediným rizikem nebankovních úvěrů. To se může ukrývat například ve vysokých poplatcích nebo někde v poznámkách pod čarou. Vždy je nejdůležitější problémům předcházet, než je řešit. Prvním správným krokem je výběr dobré nebankovní společnosti, pečlivé přečtení smlouvy a také následná konzultace smlouvy s právníkem - a to vše ještě před podpisem smlouvy.

Potřebuji právní pomoc

Neznalost nikoho neomlouvá

Právník totiž ví, na co se má ve smlouvách soustředit, pozná rizikové jednání a zároveň i důsledky nesplácení. Právě kvůli “neznalosti”, mohou klienti díky nepřiměřeným pokutám snadno spadnout do exekucí a dluhové pasti.

U nebankovního úvěru vám mohou naúčtovat všechny možné poplatky

Nesolidní nebankovní společnosti mohou vaší nerozvážnosti a neznalosti při uzavírání nebankovního úvěru využít. Například pokud splátku včas nezaplatíte, budou po vás chtít vysoké poplatky a sankce, protože vám naúčtují poplatek za zaslání upomínky, poplatek za vynaložené náklady na její zaslání a pokutu formou denního úroku z dlužné částky. Nebo dokonce mohou požadovat okamžité splacení úvěru, tedy celou částku včetně úroků a pokut.

Můžete se dostat až před soud

Tyto poplatky má každá společnost jiné, proto je opravdu důležité pečlivě si přečíst smlouvu. V případě nesplácení, a pokud se s nebankovní společností nedohodnete na nějakém řešení, pravděpodobně vaši pohledávku po nějaké době převezme vymáhací agentura, čímž se opět zvyšují náklady, a vy se můžete dostat až před soud.

Na co si tedy dát hlavně pozor

zda má nebankovní společnost licenci od České národní banky
zaměřte se nejenom na úrokovou sazbu, ale také na RPSN, které podle zákona ve smlouvě musí být uvedeno
zda je ve smlouvě uvedena doba ukončení platnosti půjčky
jaké jsou pokuty a sankce za nesplácení
jaké jsou poplatky za předčasné splacení

Chystáte se vzít si nebankovní úvěr? Nebo jste ho už získali, a dostali jste se do problémů? Obraťte se na zkušeného právníka. 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.