Svěření dítěte do péče třetí osoby

18.12.2023

Téměř každý rodič si přeje zůstat se svým dítětem. Někdy se ale může dostat do situace, která mu nedovolí svému potomkovi zajistit základní potřeby k žití. Svěření dítěte do péče třetí osoby tak může být důležitým rozhodnutím pro rodiče i pro osoby, které se o malého jedince budou starat. Bezpečí, péče a vytvoření podmínek pro zdravý vývoj dítěte jsou základními pilíři tohoto procesu.

svěření dítěte do péče třetí osoby

Rozhodnutí o svěření dítěte do péče třetí osoby

Rodiče se často rozhodnou svěřit své dítě do péče třetí osoby z různých důvodů. Může to být z důvodu pracovního vytížení, změny životní situace či pro zajištění rozvoje dítěte prostřednictvím speciální péče, vzdělání nebo zkušeností, které třetí osoba nabízí.

Svěření dítěte do péče jiné osoby však rozhodně není první volbou, ale přistupuje se k němu v případě, že se v okruhu dítěte nenajde někdo z jeho příbuzných či osob dítěti blízkých, kdo je schopen a má zájem se dítěte ujmout. Tyto osoby mají přednost před péčí v ústavní výchově.

Potřebuji právní pomoc

Jaké jsou podmínky a možnosti?

V českém právním řádu je návrh na svěření dítěte do péče jiné osoby řešen v rámci občanského zákoníku, konkrétně v jeho ustanoveních § 953 až § 957. Tento proces je regulován s cílem zajistit ochranu zájmů a pohody dítěte, když jeho rodiče nebo poručník nejsou schopni o něj osobně pečovat. Podíváme-li se podrobněji na podmínky a možnosti, za jakých soud může dítě svěřit do péče třetí osoby, vycházíme z následujících klíčových bodů:

  • §993
    Základní podmínka: Nemohou-li o dítě pečovat jeho rodiče ani poručník, soud může dítě svěřit do osobní péče jiného člověka, tzv. pečující osoby.
    Zájmy dítěte: Rozhodnutí o svěření musí být vždy v souladu se zájmy dítěte. Svěření dítěte do péče pečující osoby nemá nahrazovat pěstounskou péči nebo péči před osvojením, ale má přednost před ústavní výchovou.
  • §954
    Požadavky na pečující osobu: Pečující osoba musí poskytovat záruky řádné péče, mít bydliště na území České republiky a souhlasit se svěřením dítěte do péče.
    Přednost příbuzných: Pokud o dítě projeví zájem pečovat příbuzná nebo dítěti blízká osoba, soud jí dá přednost před ostatními, pokud to není v rozporu se zájmy dítěte.
  • §955
    Povinnosti a práva: Soud vymezí povinnosti a práva pečující osoby. Tyto jsou pak přiměřeně odvozeny od ustanovení o pěstounství.
  • §956
    Výživné:
    Soud určí rodičům rozsah výživného s ohledem na jejich možnosti a povinnost platit výživné pečující osobě. Pečující osoba má právo výživné vymáhat a hospodařit s ním v zájmu dítěte. Soud může upravit způsob hospodaření s výživným.
  • §957
    Výjimka:
    Pokud není možné uložit rodičům nebo ostatním příbuzným vyživovací povinnost, ustanovení o svěření dítěte do péče se nepoužijí.

Svěření dítěte do péče třetí osoby je náročné rozhodnutí

Návrh na svěření dítěte do péče třetí osoby v českém právním řádu je pečlivě regulován s ohledem na zájmy dítěte. Soud pečlivě posuzuje situaci, včetně schopnosti a vhodnosti pečující osoby, aby zajistil, že dítě bude v bezpečném a podpůrném prostředí. Prioritou je vždy pohoda a nejlepší zájmy dítěte.

Více o rodinném právu

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.