Dohoda o vině a trestu

19.5.2023

Pokud jste spáchali trestný čin, nemusíte nutně skončit před soudem - dohoda o vině a trestu je totiž odklonem v trestním řízení. To znamená, že věc se nebude projednávat u soudu v hlavním líčení, ale že uznáte svou vinu, a se státním zástupcem se dohodnete na trestu. Vaší motivací pro toto řízení může být dosáhnutí nižšího trestu, a také nepříjemné dokazování viny. Každou takovou dohodu však soud musí schválit.

dohoda o vině a trestu

Dohoda o vině a trestu může být výhodná pro všechny

Dohoda o vině a trestu je celkem netypické řízení i z toho důvodu, že vlastně není hlavním cílem zjištění pravdy, ale uzavření dohody, která bude výhodná pro obě strany - pro obžalovaného, tak i pro soud a státního zástupce, kteří šetří čas, energii i státní finance.

Dohoda má dvě části

V našem právním řádu je dohoda o vině a trestu rozdělena na dvě části:

1. postup při uzavírání dohody a její obsahové prvky
2. řízení před soudem schvalujícím dohodu

Ne v každém případě je možné ji uzavřít

Tuto dohodu ovšem nelze uzavřít vždy, ale pouze v případech, kdy se jedná o obvinění z trestného (nedbalostního či úmyslného) činu, za který je zákonem stanovený trest odnětí svobody nepřevyšující 5, nejvýše 10 let, tedy s výjimkou závažných trestných činů. Také ji nelze uzavřít v případě, že obviněný uprchl nebo je mladistvý.

Při sjednání dohody o vině a trestu potřebujete obhájce

Při sjednání dohody o vině a trestu se státním zástupcem budete potřebovat obhájce. Bez jeho účasti je možné tuto dohodu uzavřít je tehdy, pokud nejde o nutnou obhajobu. Ovšem i tak by měl obžalovaný vše projednat s právním zástupcem, který mu například sdělí důsledky spojené s dohodou a také to, že uzavřením dohody se definitivně vzdá práva na projednání u hlavního líčení u soudu, a také práva na odvolání proti rozsudku.

Uzavření dohody je dobrovolné, obžalovaného k ní nelze nijak nutit.

Potřebuji právní pomoc 

Jak probíhá uzavření dohody?

Státní zástupce se sejde s obviněným a jeho obhájcem. Pokud je při jednání dohoda uzavřena, státní zástupce ji předloží soudu spolu s návrhem na schválení a trestní řízení je přerušeno. Když k dohodě nedojde, trestní řízení pokračuje dále.

Více o odklonech v trestním řízení 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.