Podat žádost o zvýšení alimentů lze při změně poměrů

27.5.2021

Ne všichni rodiče vědí, že alimenty stanovené při rozvodu nejsou natrvalo a s měnícími se potřebami dětí je potřeba jejich výši měnit. Životní náklady na děti totiž s věkem stoupají, a proto je potřeba jejich výši přizpůsobovat aktuálním požadavkům. Pokud nedojde k dohodě mezi bývalými manžely, je na místě podat žádost o zvýšení alimentů.

výživné

Žádost o zvýšení alimentů při změně poměrů

Nezbytným důvodem pro podání žádosti o zvýšení alimentů je, že došlo ke změně poměrů - dítě například začalo chodit na střední školu, má nový kroužek či nákladnější zdravotní potíže. Důvodem může být i změna finanční situace jednoho z rodičů - dítě má totiž právo na životní standard obou svých rodičů.

Výše alimentů na dítě v procentech z čistého příjmu rodiče

Výše alimentů na dítě je pouze orientační:

0 - 5 let
6 - 9 let
10 - 14 let
15 - 17 let
18 a více let

11 - 15%
13 - 17%
15 - 19%
16 - 22%
19 - 25%

 

Změna finanční situace je zásadní

Dalším důvodem pro zvýšení alimentů může být i fakt, že matka je na rodičovské dovolené, protože v tomto případě se její finanční situace rapidně změní. Rovněž rodič, který má dítě v péči, mnohem obtížněji skoubí péči o dítě a práci. Pokud je nemocné, musí zůstat s dítětem doma a čerpat ošetřovné, což má za následek nižší příjem a také v práci to nebývá vítáno.

Chci pomoc s alimenty

Jak podat žádost o zvýšení alimentů?

Žádost o zvýšení alimentů se podává k soudu, u kterého je uložen dosavadní spis. Podání návrhu i řízení je osvobozeno od soudních poplatků. Také není bezpodmínečně nutné hledat právní pomoc, ale je potřeba, aby návrh byl správně sepsán a doručen příslušnému soudu.

Návrh žádosti o zvýšení alimentů musí obsahovat:

  • název a adresu soudu
  • spisovou značku
  • jméno, datum narození a bydliště obou rodičů i dětí
  • kopii rozsudku
  • důvod, proč je podávána žádost o zvýšení alimentů a podrobný popis změny poměrů u dítěte nebo rodičů
  • návrh na nové vydání rozsudku s novou výší výživného
  • lze přiložit i další dokumenty jako jsou posudky lékařů, doklady o platbách

Na jakou výši alimentů mám právo?

Máte dotazy?

Potřebujete poradit nebo chcete vědět více? Nevíte si rady s návrhem žádosti o zvýšení alimentů nebo nevíte, na co máte právo? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.